 |
|
|
122 - Tarnowianie
gotują |
|
O tym i owym 122 czyli szczypta
tego i owego… |
|
Na chwilę
zamieniła fotel sejmowy na nieźle
wyposażoną kuchnię i wypełniła ją
aromatem dalekowschodnich przypraw.
Urszula Augustyn to bohaterka
pierwszego brunchu, z całej serii
spotkań pod hasłem „Tarnowianie
gotują”, wymyślonych przez Pawła
Piszczka – dziennikarza i kucharza,
a od niedawna właściciela portalu
cosnazab.pl Jesz ile chcesz, choć
nie za darmo. Brunch to połączenie
śniadania z lunchem i wywodzi się z
tradycji anglosaskiej. Jest to także
forma spędzania czasu z rodziną lub
niedzielnych spotkań po sobotniej
imprezie. Co prawda niektórzy „the
day after” wykazują niechęć do
jedzenia, picia i znajomych,
niemniej jednak zawsze można
spróbować się przełamać. Na
niedzielne brunche, w każdą ostatnią
niedzielę miesiąca zaprasza hotel
Tarnovia i portal cosnazab.pl.
„Tarnowianie gotują” to projekt,
zgodnie z którym podczas każdego
brunchu, obok przygotowanego przez
restaurację menu pojawi się także do
degustacji danie, przygotowane
według przepisu i wskazówek znanych
tarnowian.
|
Przez pó ł
roku na poszczególne dania będzie
można oddawać swoje głosy, oceniać
je będzie także profesjonalne jury.
Zwycięska potrawa ma szansę pojawić
się na stałe w karcie dań hotelowej
restauracji. Brunch trwa od godziny
13.00 do 16.00 i każdy, w dowolnym
momencie może pojawić się solo lub z
rodziną czy znajomymi. Za 30 złotych
od osoby – dzieci mogą liczyć na
zniżkę – można jeść do woli co
kuchnia dała, a więc zupy, dania
główne, sałatki, desery i oczywiście
spróbować przyrządzonej pod okiem
jednej z ważniejszych person miasta
niespodzianki. Przygotowane zostaną
także potrawy wegetariańskie, a na
maluchy czekać będzie specjalny
kącik, w którym po posiłku będą
mogły spędzić czas, dając
wytchnienie znękanym rodzicom. -
„Tarnowianie gotują” to kontynuacja
poszukiwań tarnowskiego smaku –
mówi Paweł Piszczek,
właściciel portalu cosnazab.pl –
Chcemy skupić się zarówno na
starych, tradycyjnych przepisach jak
i pokazać co i jak tarnowianie
gotują w swoich kuchniach dzisiaj.
Tarnów, z racji swoich historycznych
uwarunkowań jest niesamowitą
mieszanka kulinarną i chcemy, by
stała się ona inspiracją dla
tarnowian.
Pierwszy brunch odb ędzie
się 27 stycznia, a jego bohaterką
będzie posłanka Urszula
Augustyn. Możemy uchylić rąbka
tajemnicy i zdradzić, że pani poseł
przygotowała drób w klimacie
dalekowschodnim – pierś kurczaka,
ryż z szafranem i sos o nucie
owocowej na bazie m.in jabłek,
ananasa i pasty z mango. Sam opis
budzi ogromne nadzieje, więc bez
względu na „syndrom dnia
następnego”, niedziela koniecznie
powinna zostać kulinarnie zaliczona.
|
|
|
|
|
tarnowski
kurier kulturalny
tarnowski kurier kulturalny
tarnowski kurier kulturalny
tarnowski kurier kulturalny
tarnowski kurier kulturalny
tarnowski
kurier kulturalny
tarnowski
kurier kulturalny
|
|
|
|