122 - Tarnowianie gotują
 

O tym i owym 122 czyli szczypta tego i owego…

 

Na chwilę zamieniła fotel sejmowy na nieźle wyposażoną kuchnię i wypełniła ją aromatem dalekowschodnich przypraw. Urszula Augustyn to bohaterka pierwszego brunchu, z całej serii spotkań pod hasłem „Tarnowianie gotują”, wymyślonych przez Pawła Piszczka – dziennikarza i kucharza, a od niedawna właściciela portalu cosnazab.pl Jesz ile chcesz, choć nie za darmo. Brunch to połączenie śniadania z lunchem i wywodzi się z tradycji anglosaskiej. Jest to także forma spędzania czasu z rodziną lub niedzielnych spotkań po sobotniej imprezie. Co prawda niektórzy „the day after” wykazują niechęć do jedzenia, picia i znajomych, niemniej jednak zawsze można spróbować się przełamać. Na niedzielne brunche, w każdą ostatnią niedzielę miesiąca zaprasza hotel Tarnovia i portal cosnazab.pl. „Tarnowianie gotują” to projekt, zgodnie z którym podczas każdego brunchu, obok przygotowanego przez restaurację menu pojawi się także do degustacji danie, przygotowane według przepisu i wskazówek znanych tarnowian.
 

Przez pół roku na poszczególne dania będzie można oddawać swoje głosy, oceniać je będzie także profesjonalne jury. Zwycięska potrawa ma szansę pojawić się na stałe w karcie dań hotelowej restauracji. Brunch trwa od godziny 13.00 do 16.00 i każdy, w dowolnym momencie może pojawić się solo lub z rodziną czy znajomymi. Za 30 złotych od osoby – dzieci mogą liczyć na zniżkę – można jeść do woli co kuchnia dała, a więc zupy, dania główne, sałatki, desery i oczywiście spróbować przyrządzonej pod okiem jednej z ważniejszych person miasta niespodzianki. Przygotowane zostaną także potrawy wegetariańskie, a na maluchy czekać będzie specjalny kącik, w którym po posiłku będą mogły spędzić czas, dając wytchnienie znękanym rodzicom. - „Tarnowianie gotują” to kontynuacja poszukiwań tarnowskiego smaku – mówi Paweł Piszczek, właściciel portalu cosnazab.pl – Chcemy skupić się zarówno na starych, tradycyjnych przepisach jak i pokazać co i jak tarnowianie gotują w swoich kuchniach dzisiaj. Tarnów, z racji swoich historycznych uwarunkowań jest niesamowitą mieszanka kulinarną i chcemy, by stała się ona inspiracją dla tarnowian.

Pierwszy brunch odbędzie się 27 stycznia, a jego bohaterką będzie posłanka Urszula Augustyn. Możemy uchylić rąbka tajemnicy i zdradzić, że pani poseł przygotowała drób w klimacie dalekowschodnim – pierś kurczaka, ryż z szafranem i sos o nucie owocowej na bazie m.in jabłek, ananasa i pasty z mango. Sam opis budzi ogromne nadzieje, więc bez względu na „syndrom dnia następnego”, niedziela koniecznie powinna zostać kulinarnie zaliczona.

 

 

 tarnowski kurier kulturalny   tarnowski kurier kulturalny    tarnowski kurier kulturalny    tarnowski kurier kulturalny    tarnowski kurier kulturalny     tarnowski kurier kulturalny    tarnowski kurier kulturalny